TR
Nişantaşı Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Sağlıkta Yapay Zeka Uygulamaları Sempozyumu düzenledi. Sempozyumda, sağlık hizmetlerinde ve tıp eğitiminde yapay zekanın önemi, kullanım alanları ve geleceğine dair önemli bilgiler paylaşıldı.
Sağlık Bilimleri Yüksekokulu (SBYO) tarafından düzenlenen Sağlıkta Yapay Zeka Uygulamaları-I Sempozyumu, Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Soner Şahin ve SBYO Müdürü Doç. Dr. Fadime Çınar’ın önderliğinde 5 Şubat 2022 tarihinde dijital ortamdan katılımcılarla buluştu. Sempozyumun açılış konuşmasında yapay zekanın önemine değinen Rektör Prof. Dr. Şenay Yalçın “Baş döndürücü hızla gerçekleşen dijital dönüşüm ve gelişim yaşamımızın her kesimini derinden etkilemekte; buna bağlı olarak toplum 5.0 gelişmektedir. Bahsettiğimiz dönüşüm ve gelişimin lokomotifinde yapay zeka olduğunu görüyoruz” sözleriyle dijital değişimde yapay zekanın önemini vurguladı.
Rektör Prof. Dr. Şenay Yalçın’ın ardından konuşmasını gerçekleştiren Nişantaşı Üniversitesi Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı ve Nişantaşı Üniversitesi Sağlık Ekosistemi Direktörü Prof. Dr. Soner Şahin, patenti Nişantaşı Üniversitesi’nde bulunan, Tıp Fakültesi’nin ve sağlık sisteminin ana mottosu olan Hipokrat 5.0 eğitimi hakkında bilgi verdi; yeni nesil tıp eğitimini temsil eden Hipokrat 5.0’ın sağlıkta yapay zeka, matematik modelle, büyük veriye ulaşma ve yüksek teknolojiyi içinde barındıran bir eğitim modeli olduğunu ifade etti ve ekledi: “Öğrencilerimizin akademisyenlerimizle birlikte proje bazlı ulusal ve uluslararası düzeyde multidisipliner yaklaşımı temel amacımız. Ayrıca nörobilim ve sağlık alanlarında, yapay zekayı mühendislik fakültemiz ile birlikte yürüteceğimiz ayrı bir sağlık mühendisliği ekosistemi oluşturduk. Akademik hastanecilik felsefemiz, bu bilimsel alt yapı ile bundan sonraki 50 yıla damga vuracak.”
Prof. Dr. Soner Şahin’in ardından konuşan ve sağlık sisteminde artan iş gücü ile yetersiz insan gücü nedeniyle yapay zeka kullanımının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Nişantaşı Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fadime Çınar, sağlık hizmetlerindeki süreçlerin geliştirilmesiyle ilgili yorumda bulundu: “Bireylerin yaşam kalitelerinin artırılması, sağlık maliyetinin azaltılması, yerinde ve zamanında yeterli sağlık hizmetleri sunumunda süreçlerin optimize edilmesi ve süreçlere yapay zekanın entegre edilmesi artık bir gereklilik haline gelmiş durumda. Yapay zeka teknolojisindeki gelişmeler göz önüne alındığında, sağlık profesyonellerinin klinik ortamında farklı teknolojiler ve ilgili uygulamalarla karşılaşacaklarına şüphe yoktur” dedi.
Doç. Dr. Fadime Çınar, ayrıca yapay zekanın tıp eğitimine dahil edilmesi gerektiğini vurguladı ve devam etti: “Geleceğin sağlık profesyonelleri olan öğrencilerin eğitimlerini tamamlayarak sağlık profesyoneli olarak kariyerlerine başlamalarıyla birlikte, klinik ortamlarında çeşitli yapay zeka araçlarını kullanacaklarını düşünmekteyiz. Bu nedenle, Nişantaşı Üniversitesi Sağlık Ekosistemi eğitimcileri ve yöneticileri olarak, geleceğin sağlık profesyonellerini yapay zeka teknolojilerinden yararlanmaları konusunu titizlikle ele alıyor ve yapay zeka konusunun sağlık hizmetleri profesyonel eğitiminin her seviyesine entegre edilmesini önemsiyoruz. Yapay zekayı, sağlık hizmetleri ve profesyonel organizasyon genelinde sağlık bilimleri eğitimine dahil etme arzusu, öğrencileri böyle bir müfredatın nasıl geliştirilmesi gerektiği konusunda daha fazla bilimsel etkinlikler yapamaya teşvik etmektedir.”
Sempozyumda konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Fakültesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Tülay Yıldırım Sağlıkta Yapay Zekanın Kullanımı ve Geleceği başlıklı konuşmasında yapay zekanın insan hayatındaki önemine değinerek “Hepimizin elinin altında akıllı telefonlar, tabletler var. Sağlık uygulamalarını kullanabiliyoruz. Kalp atışına bakabiliyoruz, yürüyüşümüzü ölçüyoruz, hatta bazı aparatlarla insülin dozuna bakabiliriz, ultrason görüntülerini bile alabiliriz” dedi. Prof. Dr. Adil Alpkoçak ise yapay zekanın klinik uygulamalarıyla ilgili olarak, “Sağlık alanındaki verilerin mahremiyeti daha titiz. Konvansiyonel modelde biz verilerimizi ortak bir database’ye yüklüyoruz ve ortak database’den makine öğrenmesini çalıştırıp bir model oluşturuyoruz. Sonra da bu modeli kullanarak ne yapacağımıza karar veriyoruz” açıklamasında bulundu.
Sempozyuma dair detaylı bilgilere https://sagliktayapayzeka.nisantasi.edu.tr/ web sitesinden ulaşılabilir.