TR
Programın amacı; patoloji laboratuvarlarında doku ve vücut sıvılarının mikroskobik incelemeye hazır hale getirilmesine kadar tüm teknik hizmetlerin yürütülmesinde ve gelişen teknolojiyi uygulayabilecek, yeni tekniklerin oturtulmasında çalışacak, problem çözme yetisinde, göz ve el koordinasyonunu iyi kullanabilen patoloji laboratuvar teknikeri yetiştirmektir.Bu program, ülkemizde yaygın olarak bulunan patoloji laboratuvarlarına donanımlı teknik eleman yetiştirmek amacı ile meslek yüksekokulu bünyesinde kurulmuş bir programdır. Doğru hazırlanma, doğru tanı prensibinden hareket ile çalışan patoloji laboratuvarlarında gün geçtikçe artan materyal sayılarına ve yeni geliştirilen birçok tekniklere hâkim eleman yetiştirilmesinin önemi açıktır. Donanımlı teknik personele ihtiyacın hızla arttığı gün geçtikçe daha fazla idrak edilmektedir. Bu program donanımlı teknik personele olan ihtiyaca cevap verecek düzeye sahip patoloji laboratuvar teknikerleri yetiştirmektedir.Patoloji laboratuvar programına girmek isteyenlerin kimya ve biyolojiye ilgili ve bu alanlarda başarılı, dikkatli, sorumlu ve kapalı yerlerde çalışmaktan hoşlanan kimseler olmaları gerekmektedir. Patoloji laboratuvar teknikeri, patoloji laboratuvarlarında insan ve hayvan dokularının ve sıvılarının mikroskobik incelemeye hazır hale getirilmesine kadar gerekli işlemleri yapar, bunun için gereken teknolojiyi kullanır. Patoloji laboratuvar programı mezunlarına “Sağlık Teknikeri” ünvanı verilmektedir.
Program mezunları üniversite, devlet ve özel hastanelerin patoloji laboratuvarları, özel patoloji laboratuvarları, Adli Tıp Kurumu patoloji laboratuvarları, Tıp Fakültesi histoloji laboratuvarları, moleküler patoloji laboratuvarlarında çalışabilmektedirler. Patoloji yeni gelişmekte olan bir bilim dalıdır. Günümüzde hastalıkların tanısında patolojik tanı önemli bir yer tutmaktadır. Ülkemizde patolojik alanında tıpta uzmanlık yapmak isteyen öğrenci adaylarının tercihlerine daha fazla yer vermektedirler. Yetişen uzman doktorların sayısı ile orantılı tekniker ihtiyacı artış göstermektedir. Patoloji laboratuvar teknikleri programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) başarılı oldukları takdirde biyoloji, hemşirelik, hemşirelik sağlık hizmetleri lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
Patoloji laboratuvar teknikleri programı müfredatı, çalışma hayatının her kademesinde kullanılabilecek bilgilerin yer aldığı derslerle oluşturulmuştur. Genel Histoteknoloji I ve II, Patoloji Laboratuvar Uygulamaları I ve II, Temel Mikrobiyoloji, Özel Histokimya Teknolojileri, Moleküler Patoloji Teknikleri, Patolojide Özel Teknikler programın belli başlı dersleridir. Bu derslerin yanında öğrencilerimize, Enfeksiyon Hastalıkları, Hematoloji, Sağlık Psikolojisi, seçmeli dersleride verilmektedir.
Program Müfredatı ve Bilgi Paketi Türkçe içerikleri için tıklayınız.